In ultimul timp am auzit de cuvantul „reabilitare” mai des decat am auzit cuvantul „multumesc”. Am fost tare curios sa aflu ce inseamna cuvantul „reabilitare” si ce presupune acest lucru.

Asa ca nu am stat pe ganduri ci m-am pus sa ma documentez, ca in final sa aflu raspunsul la curiozitatea mea. In cele ce urmeaza, voi descrie concluzia la care am ajuns, ba mai mult, va voi arata (din punctul meu de vedere) care sunt pasii esentiali spre „reabilitare”.

Conform „Dictionarului Explicativ al Limbii Romane”, cuvantul  „REABILITA” provine din limba franceza si poate insemna:

 • a repune in drepturi;
 • a face dreptate;
 • a restabili buna reputatie a cuiva.

Personal cred ca „reabilitarea” poate fi de trei feluri:

 • reabilitarea pe care o poti face tu;
 • reabilitarea pe care o poate face societatea sau altii;
 • reabilitarea pe care o poate face Dumnezeu.

Am gasit o istorioara, arhicunoscuta in lumea crestina, in care regasim toate cele trei forme de reabilitare. Este vorba despre pilda fiului risipitor, o puteti gasi in Biblie la Evanghelia dupa Luca cap. 15 vers. 11-32, pagina 1010, traducerea Dumitru Cornilescu.

Pilda fiului risipitor

 

11 El a mai zis: „Un om avea doi fii.

12 Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: ‘Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.’ Şi tatăl le-a împărţit averea.

13 Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată, unde şi-a risipit averea* , ducând o viaţă destrăbălată.

14 După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă.

15 Atunci, s-a dus şi s-a lipit de unul din locuitorii ţării aceleia, care l-a trimis pe ogoarele lui să-i păzească porcii.

16 Mult ar fi dorit el să se sature cu roşcovele pe care le mâncau porcii, dar nu i le dădea nimeni.

17 Şi-a venit în fire şi a zis: ‘Câţi argaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici!

18 Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: «Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta

19 şi nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău; fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.»’

20 Şi s-a sculat şi a plecat la tatăl său. Când era încă* departe, tatăl său l-a văzut şi i s-a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat mult.

21 Fiul i-a zis: ‘Tată, am păcătuit împotriva cerului şi* împotriva ta, nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău.’

22 Dar tatăl a zis robilor săi: ‘Aduceţi repede haina cea mai bună şi îmbrăcaţi-l cu ea; puneţi-i un inel în deget şi încălţăminte în picioare.

23 Aduceţi viţelul cel îngrăşat şi tăiaţi-l. Să mâncăm şi să ne veselim,

24 căci* acest fiu al meu era mort şi a înviat; era pierdut şi a fost găsit.’ Şi au început să se veselească.

25 Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi jocuri.

26 A chemat pe unul din robi şi a început să-l întrebe ce este.

27 Robul acela i-a răspuns: ‘Fratele tău a venit înapoi şi tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a găsit iarăşi sănătos şi bine.’

28 El s-a întărâtat de mânie şi nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieşit afară şi l-a rugat să intre.

29 Dar el, drept răspuns, a zis tatălui său: ‘Iată, eu îţi slujesc ca un rob de atâţia ani şi niciodată nu ţi-am călcat porunca şi mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă veselesc cu prietenii mei;

30 iar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu femeile desfrânate, i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat.’

31 ‘Fiule, i-a zis tatăl, tu întotdeauna eşti cu mine şi tot ce am eu este al tău.

32 Dar trebuia să ne veselim şi să ne bucurăm, pentru că* acest frate al tău era mort şi a înviat, era pierdut şi a fost găsit.’”

Spuneam ca reabilitarea  poate fi de trei feluri asa ca haideti sa vedem de ce spuna cest lucru si de ce pilda fiului risipitor este cea mai potrivita pentru a ilustra acest concept.

– I –  „Reabilitarea” – pe care o pot face eu

Versetul 12 din Evanghelia dupa Luca cap 15 spune asa:

12 Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: ‘Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.’ Şi tatăl le-a împărţit averea.

Va mai aduceti aminte ce spunea una din definitiile DEX pentru cuvantul „Reabilitare” ?

A REPUNE IN DREPTURI

Acest tanar, se trezeste intr-o dimineata cu gandul de a-si croi propria soarta, de a-si urma propriul lui drum. Isi dorea sa fie independent, sa se descurce singur, sa descopere lumea din jurul sau. Din punctul lui de vedere, aceasta reprezenta calea lui cea mai buna, ce de a se repune in drepturi.

Inteleptul Solomon a spus un lucru foarte adevarat indiferent de timpurile in care traim.

„Multe cai par bune omului, dar in final toate duc la moarte” (Proverbe cap16 vers 25)

Solomon nu se refera aici neaparat la moartea fizica ci mai degraba la moartea spirituala (cea morala). Vedem deslusit acest lucru in viata fiului risipitor. Ce se intampla dupa ce alege calea lui de a se repune in drepturi?

13 Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată, unde şi-a risipit averea* , ducând o viaţă destrăbălată.

14 După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă.

15 Atunci, s-a dus şi s-a lipit de unul din locuitorii ţării aceleia, care l-a trimis pe ogoarele lui să-i păzească porcii.

Urmarile au fost pe masura caii lui:

 • despartirea de familie
 • si-a risipit averea cheltuind tot
 • a inceput sa duca o viata destrabalata
 • a inceput sa duca lipsa
 • a ajuns sluga la porci (acasa era fiu)

Pentru un evreu, a ajunge sluga la porci era cel mai cumplit si josnic lucru pe care il putea face. Facand o paralela cu viata noastra, constatam ca de foarte multe ori ne aflam in situatia fiului risipitor. Desi, pe undeva, stiu ca nu este bun ceea ce urmam sa facem, totusi ne incapatanam sa ne alegem singuri drumul in viata, sa fim independenti chiar daca asta inseamna neascultare de parinti sau de Dumnezeu. Si de cele mai multe ori, daca nu chiar de fiecare data, ajungem la faliment. Iar cand ajungi la faliment, te intrebi unde sunt acei prieteni care au fost langa tine cand iti mergea totul bine. Nu te poti repune singur in drepturi, nu poti face „reabilitare” de unul singur fara ca rezultatul final sa fie  FALIMENTUL (spiritual si material).

Ea este posibila doar daca …

– II – REABILITAREA PE CARE O FACE DUMNEZEU

Da! doar daca o face Dumnezeu. Dumnezeu este singurul care poate face o „reabilitare” completa si de durata, cum spune si DEX-ul „a restabili buna reputatie a cuiva”.

In Ieremia cap. 29 vers 11 spune asa:

” Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si  nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.”

Dumnezeu doreste ca atunci cand noi falimentam, sa faca in noi o „reabilitare” perfecta, dar are nevoie de implicarea noastra activa. Iar ca implicarea noastra sa fie activa avem de indeplinit niste conditii. Citim vers 17-20 din Evanghelia dupa Luca la cap. 15

17 Şi-a venit în fire şi a zis: ‘Câţi argaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici!

18 Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi zice: «Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta

19 şi nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău; fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.»’

20 Şi s-a sculat şi a plecat la tatăl său.

Pentru a avea parte de acel viitor si aceea nadejde pe care ne-o promite Dumnezeu, trebuie sa aplicam la fel ca fiul risipitor regula celor 3 de „R”.

 • RECUNOASTERE (versetul 17)
 • REGRET (versetul 18-19)
 • RENUNTARE (versetul 20 prima parte)

Reabilitarea poate fi posibila in viata noastra doar daca Dumnezeu o face, dar, doar cu acordul si implicarea noastra activa. Sunt foarte multi care atunci cand dau faliment din cauza pacatului si a neascultarii, vin la Dumnezeu pentru „reabilitare”dar nu implinesc toate conditiile. Ei doar recunosc si au doar o forma de regret, dar niciodata nu renunta cu adevarat la calea lor si merg din faliment in faliment acuzandu-L in final pe Dumnezeu ca nu vrea sa faca in viata lor o „reabilitare” completa.

A cui este vina? in nici un caz al Lui Dumnezeu.

– III – REABILITAREA PE CARE O FACE SOCIETATEA

Aceasta forma de reabilitare este cea mai cautat de oameni. Marea greseala pe care o face omul este ca doreste sa faca reabilitarea cu ajutorul societatii. Cati dintre noi nu cautam sa fim acceptati de cei din jurul nostru, chiar lasand de la noi, sacrificand de cele mai multe ori principiile noastre. In cazul de fata (Pilda fiului risipitor) am asociat societatea cu patronul fermei de porci si fratele mai mare. Citim vers, 15 si vers. 25-32. Face patronul fermei de porci „reabilitare”in viata fiului risipitor? Poate ca da, dar nu una reala ci una formala numindu-l sluga la porci, ceea ce inseamna ca nu este prea important si de pret in ochii lui.

Cel mai interesant lucru este atunci cand fiul risipitor il lasa pe Dumnezeu sa faca „reabilitarea” in viata lui si se intoarce acasa. Reactia tatalui este cea mai induiosatoare si plina de dragoste.

Pe cand fiul cel mare:

 • s-a intaratat de invidie;
 • nu a vrut sa intre;
 • s-a revolatat de intoarcerea lui
 • nu s-a bucurat.

Din declaratia pe care o face fiul cel mare tatalui sau (vers. 29) vedem ca acest fiu si-a dorit acelasi lucru ca fratelui lui doar ca nu a avut curajul sa o faca, el nu se considera fiu ci rob. Niciodata societatea nu va putea face o reabilitare completa in viata ta, ba mai mult se va mania cand va observa ca tu esti diferit, ca nu mai esti acelasi. Doar Dumnezeu poate face reabilitarea ta, doar El iti alearga azi inainte, dorind sa iti dea un viitor si o mangaiere. Recunoaste ca ai gresit, regreta falimentul in care te afli, renunta la viata care o traiesti si lasa-L pe Dumnezeu sa-ti restabileasca buna reputatie.

Pasii spre reabilitare sunt simpli dar eficienti:

 • aplica regula celor trei de R;
 • cunoaste Adevarul (Biblia, cuvantul lui Dumnezeu);
 • crede acest Adevar si aplica-l in viata ta;
 • doreste-ti sa te schimbi si roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute;
 • sa ai curaj sa faci acest lucru indiferent de ce spun cei din jurul tau.

Doar urmand acesti pasi tu poti avea parte de o adevarata „Reabilitare”.

Poate ca azi esti intr-o „tara indepartata”sau poate ca esti „sluga la porci”, indiferent de situatia ta, Dumnezeu te cheama, Iti alearga inainte si doreste sa-ti restabileasca buna reputatie.

Nu conteaza cine esti sau ce ai facut, lasa totul in urma si vino la Dumnezeu. Faptele apostolilor cap. 17 vers.30

 

Fiti binecuvantati !

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *