Știați ca … „YAHWEH sau YHWH”

„Dacă nu stii, nu știi. .. Dar dacă știi,  trebuie sa spui și altora ce stii”

 

->YAHWEH <-

Printre numele Lui Dumnezeu folosite în scrierile Vechiului Testament apare și tetragrama YHWH. Acest nume este folosit de 6823 de ori și este tradus în versiunile moderne ale Bibliei prin numele „Iehova”.

În traducerile în limba romana, tetragrama divina a fost tradusă prin „Domnul” ( prin „Dumnezeu” este tradus numele ebraic „Elohim”). Deoarece în vechea scriere ebraica nu se folosea decât consoane, nu se poate spune exact care a fost forma de pronunție a numelui YHWH.  De obicei, în tratatele de teologie numele este scris cu litere romane, sub forma YAHWEH, fără a exista certitudinea ca aceasta este vocalizarea corecta.

YHWH este numele sub care Domnul Dumnezeu i S-a descoperit lui Moise: ” Eu M-am arătat lui Avraam,  lui Isac și lui Iacov, ca Dumnezeul cel Atotputernic; dar n-am fost cunoscut de el sub numele Meu ca Domnul” Exodul 6:3

În general, evreii evita sa pronunțe numele de YHWH.

„Tetragrama este, dintre numele Lui Dumnezeu, acela care sugerează cel mai bine esență,  fără însă a o atinge cu adevărat. Știm doar ca Dumnezeu e cel ce ete prin excelenta.”  Ester Starobinski Şafran)

 

Fiți binecuvântați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *