Surd la descurajari

 h-o-h.jpg

De multe ori mi s-a intamplat sa ma apuc de un anumit lucru si sa nu-l finalizez pentru ca intr-un fel sau altul am fost „sustinut” sa nu il mai continui. Am fost coplesit de descurajari pana acolo incat sa cred chiar eu ca nu sunt in stare sa fac acel lucru.

Nu cu mult timp in urma, am trecut printr-un astfel de moment, dar Dumnezeu actioneaza mereu la timpul si vremea potrivita.
Fiind un om care considera televizorul foarte educativ, de fiecare data cand este aprins eu pun mana si citesc o carte (acesta este o parafrazare a unui citat spus de Groucho Marx , care mi se potriveste), am gasit o fabula care avea sa-mi schimbe atitudinea fata de descurajare.
De precizat este faptul ca descurajarile sunt de doua feluri, dar revin asupra acestui aspect dupa ce va voi istorisi fabula.

In fabula se spune ca niste broscute au hotarat sa organizeze un concurs al carui obiectiv sa fie aproape imposibil de atins. Astfel broscutele s-au hotarat sa urce pe cel mai inalt munte din imprejurimi. La acest concurs au venit o multime de broscute , iar unele au venit doar sa priveasca.
Concurentele au luat-o la intrecere catre muntele cel inalt. Spectatorii erau convinsi ca nici o broscuta nu avea sa finalizeze cursa . Ba mai mult de atat, au inceput sa strige catre concurente :
” – Nu mai incercati ! E imposibil, nu veti reusi , renuntati ! ”
Rand pe rand broscutele au inceput sa renunte, dar o broscuta a ramas neclintita in decizia ei de a reusi sa castige acel concurs. Toate au renuntat, dar ea a ajuns pana in varf si a castigat concursul.
Intrebata cum a reusit, ea nu a raspuns. Acea broscuta era surda, ea nu a putut decat sa vada cum ceilalti strigau la ea si sa creada ca ei o sustin sa castige cursa.

Concluzia fabulei e pe cat de simpla, pe atat de adevarata si demna de pus in aplicare. Numai daca esti surd la descurajarile si „sustinerile” celor din jurul tau, poti reusi cu adevarat in tot ceea ce iti propui.

Dar revenind la ceea ce spuneam la inceputul fabulei, descurajarile sunt de doua feluri.

1. Descurajarile fondate (bune)

– descurajarile fondate (bune) sunt acele pareri care vin din partea unor oameni tematori de Dumnezeu, oameni cu experienta, care au trecut prin ceea ce treci tu si stiu cum trebuie sa actionezi ca totul sa fie bine si spre binecuvantarea ta.

Exemplu (eu, dupa cum stiti, iau toate exemplele din Cartea Cartilor – Sfanta Scriptura – Biblia) David, imparatul David, este urmarit de Saul ca sa-i i-a viata, dar Dumnezeu face ca David sa ajunga noaptea in tabara lui Saul si sa-l gaseasca dormind cu tot cu cei care ii asigurau paza. Abisai, o sluga a lui David, cere permisiunea lui David sa-l omoare pe Saul in somn cu propria lui arma si astfel sa-l scape pe David de dusman. Dar David, un om cu experienta si temator de Dumnezeu, a descurajat planul lui Abisai, astfel crutandu-i viata lui Saul. (parafrazare dupa 1 Samuel cap.26 vers. 6-13, merita citit in intregime)

Vedem aici ca a fost vorba de o descurajare fondata, o descurajare dupa voia lui Dumnezeu si venita din partea unui om intelept.

2. Descurajari nefondate (rele)

– de cele mai multe ori descurajarile nefondate (rele) vin din partea oamenilor care sunt invidiosi pe abilitatile tale si nu vor ca tu sa reusesti, sa fii mai bun ca ei. Nici ei nu incearca, dar nici pe tine nu te lasa sa o faci.

Exemplu

Daca tot am inceput cu David, o sa terminam tot cu el.
Ne intoarcem un pic la tineretea lui David, cand el este pus fata in fata cu cel care isi batea joc de poporul Israel si de Dumnezeu. Acel urias, pe nume Goliat, acel om care aducea spaima si ocara celor din poporul Israel.
David se hotaraste sa se bata cu acel urias, si nu cu uneltele de razboi oferite de imparat, ci cu puterea pe care i-o va da Dumnezeu.
Eliab, fratele mai mare al lui David, vine la el si il cearta pentru hotararea pe care o luase. Ba mai mult, chiar uriasul Goliat il descurajeaza si cauta sa-l intimideze pe David. Dar David nu a cedat in fata descurajarilor pentru ca stia ca Dumnezeu este cu el. David a invins pe Goliat.
(parafrazare dupa 1 Samuel cap.17 vers.12-58)

La fel ca si David, te poti confrunta in viata cu mai multe descurajari decat incurajari, ele pot veni chiar de la cei dragi ai tai, dar la fel ca broscuta din fabula, putem alege sa fim surzi la descurajarile nefondate (rele) si sa ne continuam linistiti drumul.

Domnul Iisus Hristos a spus ucenicilor Lui si ne spune si noua astazi :

” In lume veti avea necazuri (descurajari nefondate, probleme,barfe etc.) dar indrazniti, Eu am biruit lumea”
(Evanghelia dupa Ioan cap.16 vers.33)

 

Fiti binecuvantati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *